Botox


Botulinumtoxin reducerar rynkor och fina linjer och är även känt som ”botox” eller botulinumtoxin typ A.


BOTOX


Botulinomtoxin (typ A) är en injektionsbehandling som blockerar den nervsignal som gör att en muskel dras samman. Resultatet är att linjer och rynkor, som skapats av att du te x kisat mot solen eller rynkat pannan, mjukas upp och blir mindre synliga.


Botulinumtoxin ”botox” är en av världens vanligaste medicinska estetiska behandlingar och 2014 utfördes ca 5 miljoner behandlingar med ”botox” världen över. Frekventa behandlingsområden är argrynkan mellan ögonbrynen, kråksparkar runt ögonen och de horisontella linjerna i pannan. Vi använder också ”botox” kosmetiskt för att behandla olika typer av asymmetrier i ansiktet.


Medicinskt använder vi botulinomtoxin för att behandla överdriven svettning (hyperhidros), migrän, överaktiv käkmuskulatur (tandgnissling) och muskelspasmer.När är behandling med botulinomtoxin ”botox” lämplig?


– Du har markerade linjer mellan ögonen som får dig att se trött, arg eller ledsen ut

– Du har ansiktsmuskulatur som orsakar rynkor runt ögonen och i pannan

– Ditt ansikte är asymmetriskt


I regel utförs behandlingen på redan befintliga rynkor och linjer. Men ibland kan förebyggande behandling vara lämplig om man har utpräglade anlag för att utveckla markerade rynkor eller en mycket aktiv ansiktsmuskulatur.


Har man rynkor eller veck i ansiktet som orsakats av att ansiktets vävnader tappat sin elasticitet och huden blivit slapp, som t ex nasolabialvecken (från näsan ned mot mungiporna) så är fillers eller fettransplantation en mer lämplig behandling. Läs mer här >


Fördelar med botulinumtoxin ”botox”

+ Säker behandling om den utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska

+ Behandlingen gör inte särskilt ont och innebär ingen direkt konvalescens

+ Väl utförd behandling ger dig ett naturligt resultat och ett ansikte som ser utvilat och fräscht ut.


Nackdelar med botulinumtoxin ”botox”

– Behandlingen är inte permanent utan måste göras om var 3:e-6:e månad

– Om behandlingen inte utförs korrekt finns risk för bl a tunga ögon och ”hängande” muskulatur. Besvären är dock övergående.

– Vid behandling av känsliga områden kan ibland blåmärken uppstå


Vad händer inför en behandling?


Du träffar en av våra certifierade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål. Baserat på det rekommenderar behandlaren vilken behandling som är lämplig och berättar om fördelar och risker. Därefter tar ni gemensamt beslut om vilken behandling som skall utföras.


När det gäller botoxbehandling kan oftast den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen om man önskar det, men vi ser gärna att man ger sig själv betänketid innan.


I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och ev. medicinering. Generellt bör man undvika blodförtunnande läkemedel inför en behandling med botulinumtoxin ”botox”


Är du gravid eller ammande avråder vi från behandling med botulinomtoxin.


Hur går en rynkbehandling till?


Behandlaren injicerar en liten mängd botulinumtoxin med hjälp av en mycket tunn nål på det område som man vill behandla. Oftast behövs ingen bedövning men möjlighet finns om man önskar det. Totalt tar behandlingen inte mer än 10-20 minuter beroende på hur många områden som behandlas och om botulinumtoxinet kombineras med annan behandling, t ex med fillers.


Vad händer efter en behandling med botox?


I regel innebär behandlingen ingen konvalescens utan du kan gå tillbaka till jobbet eller på fest på kvällen om du önskar. Om ett känsligt område i ansiktet behandlas och man har ökad tendens till blåmärken, så är det bra att vara förberedd på att det kan uppstå.


Efter botoxbehandlingen ska du använda de behandlade musklerna så mycket som möjligt eftersom det stimulerar effekten av behandlingen. Du bör inte gnida på eller massera det behandlade området – det kan göra att botulinumtoxinet sprider sig till närliggande muskler som man inte vill behandla. Man bör också ta det lugnt det närmaste dygnet efter behandlingen och t ex undvika fysisk träning.


Resultatet av behandlingen syns inte direkt – effekten sätter in efter ett par dagar och det kan ta upp till ett par veckor innan den fulla effekten sätter in. I samband med första behandlingen bokar vi alltid in ett återbesök att bedöma resultatet och avgöra om större mängd av läkemedlet behövs för att uppnå önskad effekt.


Effekten är inte permanent utan sitter i cirka 3-6 månader då man kan upprepa behandlingen om man önskar. För att bibehålla effekten bör man upprepa behandlingen 2-3 gånger per år och studier visar att effekten varar lite längre för varje behandling som utförs.

Kungsgatan 38-4, 411 19  Göteborg  kontakt@cliniclaskin.se